Mobile menu
η Αγγελίνα

η Αγγελίνα

Στης θείας Τζέλας... Τελειότητα και ατέλεια!

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 


Στης θείας Τζέλας...

Τελειότητα και ατέλεια!

σκέψεις και απόψεις της Αγγελίνας Παπαϊωάννου

perfectionn 

 

Η θεία Τζέλα ξαναχτυπά! Στο σημερινό άρθρο θέλω να σε κάνω να δεις τις “ατέλειές” σου με – ΕΝΤΕΛΩΣ – άλλο μάτι!

Αυτό το καλοκαίρι οφείλεις στον εαυτό σου να τον αγαπήσεις... γιατί συγκεκριμένα αυτό; Γιατί τώρα αναλαμβάνει mind coaching η θεία Τζέλα!

 

Πριν ξεκινήσω όμως, ίσως και να πρέπει να σου (ξανα)συστηθώ. Αν είσαι SpIrto-ακροατής, με έχεις ακούσει σίγουρα πίσω από τα μικρόφωνα του σταθμού είτε ως story teller στο Once upon a time, είτε ως θηριοδαμάστρια του τσίρκου Jela's tales, είτε φυσικά ως σαρωτικό εισβολέα στους Ραδιομαραθωνίους μας. (Αν δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάω just click or tap the link). Για σένα που δεν με ξέρεις καν, είμαι η Αγγελίνα, που για λόγους επίκλησης στην αυθεντία έγινα “θεία” Τζέλα (καθότι το "θεία" προσθέτει ένα κάποιο κύρος!). Πέραν τούτου όμως, είμαι και κανονικότατη θεία, δυο υπέροχων ανιψιών, παιδιών των δυο φανταστικών αδελφιών μου! (θα μάθεις πιο πολλά όταν θα έρθει η ώρα – γι' αυτό να με παρακολουθείς!).

Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, επιχειρηματίας, υποψήφια κοινοτική σύμβουλος, φοιτήτρια θεολογίας, τώρα και life coach!! Όχι, δεν θα στο παίξω life coach, αστειεύομαι... απλώς νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σου το τι βρίσκεται μέσα στο μυαλουδάκι μου και θεωρώ πως μοιραζόμαστε την ίδια διαταραχούλα για να 'σαι εδώ και να με διαβάζεις οπότε μην παραπονιέσαι!

Πάμε όμως στο θέμα μας φίλη (κυρίως σήμερα το θέμα είναι γυναικείο) αλλά και φίλε μου αναγνώστρια/η!

Όπως προείπα, το θέμα είναι κυρίως γυναικείο διότι οι άνδρες πιο σπάνια – έως και ποτέ – παραπονιούνται για τις ατέλειες της εξωτερικής τους εμφάνισης (ουάου, ρηχό το θεματάκι σήμερα! Ούτε καν! Ότι επηρεάζει τον ψυχισμό σου και σου χαλάει και τη ζαχαρένια σου, έχει βάθος... χαίρε βάθος αμέτρητο για την ακρίβεια!).

Αρχικά, ας δώσουμε έναν ορισμό στη λέξη “ατέλεια” < ατελής < α – στερητικό + τέλος, δηλαδή, στην νέα ελληνική και ουχί εις την αρχαία – όπου η έννοια είναι εντελώς διαφορετική – ο όχι τέλειος, αυτός που έχει ελαττώματα. Άρα ατέλεια = ελάττωμα!

Βασιζόμενοι λοιπόν στην σημασία της λέξης ας πάμε να δούμε τα δεδομένα που έχουμε.

  • Τι είναι τελειότητα;

Τελειότητα είναι η ιδιότητα του τέλειου, αυτού που είναι ολοκληρωμένος, ιδανικός, άψογος, αψεγάδιαστος, χωρίς ελάττωμα.

Πολύ ωραία... είσαι υγιής, αυτοεξυπηρετείσαι, έχεις τα βασικά προς το ζην, όποια δυσκολία έχει έρθει στο δρόμο σου την έχει ξεπεράσει με επιτυχία. Άρα, είσαι τέλεια και τέλειος! Μην μειώνεις τις επιτυχίες της ζωής σου που συνθέτουν το άτομό σου για χάρη μιας ραγάδας, μιας ρυτίδας, μιας ουλής ή μερικών περιττών κιλών.

  • Ποιος είναι τέλειος;

Τέλειος είναι εκείνος που έχει φτάσει στην τελειότητα, ο ιδανικός, ο ολοκληρωμένος ή on another note, αυτός που κατέχει στον ύψιστο βαθμό μια ιδιότητα, ακόμη και αρνητική!

Superb, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι! Άρα για να είσαι τέλειος το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τελειοποιήσεις μια ιδιότητα σου... Για να είσαι τέλειος σε όλα, πρέπει απλώς να τελειοποιήσεις την αυτοπεποίθησή σου! Στα ξανάπα στο προηγούμενο άρθρο, μη με βάζεις να επαναλαμβάνομαι!!!

  • Πως προκύπτει η ατέλεια;

Έλα ντε! Βάσει ποιου μέτρου σύγκρισης είμαστε ατελείς; Ποιος άνθρωπος είναι πραγματικά τέλειος για να μπορέσουμε να συγκριθούμε μαζί του; Ποιο αρρωστημένο μυαλό φτιάχνει αυτά τα στεγανά, “πρότυπα ομορφιάς” και τα “ιδανικά”;

Με τον μόνο άνθρωπο που θα συμφωνήσω στον ορισμό της τελειότητας του ανθρώπου είναι ο Πλάτωνας (είχε κι αυτός τα ουτοπικά θεματάκια του, αιθεροβάμων του χειρίστου είδους αλλά τουλάχιστον σκεπτόμενο ον!). Είπε λοιπόν ο μέγας φιλόσοφος: “Εςτελειότητατονθρώπουτρίαδεσυνδράμειν: φύσιν, μάθησιν και σκησιν”. Ουδεμία αναφορά στην εξωτερική εμφάνιση πέραν της φυσικής κατάστασης, όπου φυσικά εννοεί και την πνευματική άσκηση (διφορούμενος πάντα!), ουδείς διαχωρισμός στις ιδιότητες του ανθρώπου (δεν είναι, δηλαδή, τέλειος κάποιος επειδή δεν είναι “ωραίος”), αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως σύνολο! Έτσι πρέπει και εσύ να δεις τον εαυτό σου!

Μένω στο ίδιο φιλοσοφικό κλίμα, καθώς χαρακτηρίζοντας – αστειευόμενη – τον εαυτό μου αυθεντία, at least, πρέπει ν' αναφερθώ και σε πραγματικές αυθεντίες. Θαλής ο Μιλήσιος, φιλόσοφος, θεολόγος, μαθηματικός, αστρονόμος και όλα σε ΤΕΛΕΙΟ βαθμό! Ξέρεις λοιπόν τι είπε αυτός ο τέλειος κατ' εμέ άνθρωπος; Είπε, ότι τίποτε δεν είναι άψογο, αλλά πάντα υπάρχουν ελαττώματα και παραλείψεις!

Καταλήγω λέγοντας, σταμάτα να κουράζεις το μυαλό σου με τα γεμάτα κακεντρέχεια και shaming λόγια των πληρωμένων influencers, σταμάτα να συγκρίνεις εαυτόν με την κάθε μια νόρμα της εποχής και αγάπησε εσένα... για σένα!!!

Ας περάσουμε σ' ένα ιδιαίτερο κομμάτι τώρα. Καλώς ή κακώς είναι και ένα από τα πολλά πεδία πραγματικού ενδιαφέροντός μου και γνώσης.

Γένεσις 1,26: καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν...

Στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο της κοσμογονίας και της δημιουργίας τους ανθρώπου ο ίδιος ο Θεός ομολογεί την ομοιότητα του ανθρώπου με το θείο και τη δυνατότητά του να του μοιάσει.

Αν λοιπόν δεχθούμε ότι το θείο είναι και τέλειο, ο άνθρωπος είναι πλασμένος τέλειος! Θεολογικά, μόνη "ατέλεια" μπορούμε να δεχθούμε την αμαρτία. Δεν είναι όμως αμαρτία να μην θεωρείς τέλειο τον εαυτό σου εφόσον ο ίδιος ο Θεός σε έπλασε κατ' εικόνα του;

Φίλε hater και σκεπτικιστή σε βλέπω έρχεσαι... λοιπόν άκουσέ με! Λάβε υπ' όψιν ότι πρώτον, η Αγία Γραφή συγγράφηκε σε μια εποχή όπου η γραφή και η ανάγνωση ήταν γνώσεις πολυτελείας και οι λαοί στους οποίους διαδόθηκε απαίδευτος. Πράγματι, η δημιουργία του κόσμου είναι δοσμένη στην Παλαιά Διαθήκη ως – θα μπορούσαμε να πούμε λαϊκά και ας μου συγχωρεθεί ο όρος – παραμυθάκι. Σκέψου όμως ότι έτσι ήταν πολύ πιο εύπεπτο για έναν αμόρφωτο λαό.

Δεύτερον, μην ξεχνάς πως οι γραφές είναι θεόπνευστες και ύστερα από αιώνες θεολογικής μελέτης έχουμε καταλήξει αποδεδειγμένα στην εγκυρότητά τους (βλ. ψευδεπίγραφα, απόκρυφα κλπ).

Τέλος, είτε το πιστεύεις είτε όχι, η Ορθόδοξη πίστη είναι μια ζωντανή πίστη και ο Θεός δίνει σημάδια παρουσίας του καθημερινά. Το να μην πιστεύεις είναι καθαρά δική σου υπόθεση, την σέβομαι και σε παρακαλώ να σεβαστείς τους συνανθρώπους σου που πιστεύουν και σε καμία περίπτωση μην μπεις στη διαδικασία να “παλέψεις” υπέρ του δικού σου δόγματος ή της αθεΐας σου. Πάσα άποψη σεβαστή, ουχί όμως δεκτή και ενστερνιστέα. 

Άλλη πτυχή της καθημερινότητάς μας που επηρεάζει – δραματικά – την άποψή μας για τον εαυτό μας είναι οι ερωτικές σχέσεις. Γνωρίζεις κάποιον καινούριο άνθρωπο, έρχεστε πιο κοντά, πιο κοντά, πιο κοντά… (πιο χαμηλά πιο χαμηλά πιο χαμηλά που λέει και η συνονόματη) και έρχεται εκείνη η στιγμή που θα πρέπει να αφήσεις παν κόμπλεξ και παν ενδοιασμό, ν’ απογυμνωθείς (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και να εκθέσεις τον πραγματικό – εξωτερικό – εαυτό σου σε κάποιον παντελώς άγνωστο (τρόπος του λέγειν). Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί φίλη μου; Δηλαδή, for real, δεν θα ‘θελα να είμαι στο μυαλό σου εκείνη τη δεδομένη στιγμή!

Φίλοι μου οι σκέψεις που τρέχουν στο γυναικείο μυαλό την ώρα που αποχωρίζεται και το τελευταίο της ρούχο είναι ένα αέναο, ξεδιάντροπο, τρομακτικό και αισχρό body shaming, στον ίδιο της τον εαυτό! Πραγματική γυναικεία υπερδύναμη, να στέκεσαι ακμαία τη στιγμή που εξευτελίζεις νοερά τον ίδιο σου τον εαυτό… μη σου τύχει! (αχ, κοιτάει χαμηλά, γιατί κοιτάει χαμηλά; Έχει πέσει το στήθος μου! Ωχ κοιτάει τα μπούτια μου, εμ βέβαια με τόση κυτταρίτιδα τι να κοιτάξει. Μη μη μη, σήκωσε το βλέμμα σου, έχω πολλές ραγάδες… κ.ο.κ.) Φιλενάδα μην τρελαίνεσαι… ρώτα όποιον άντρα θες.. απλά, δεν ξέρει τι να πρωτοπιάσει! Τι να ζουλήξει πρώτο, τι να φιλήσει, τι να δαγκώσει, τι να προσκυνήσει κοριτσάρα μου!!! Ξεκόλλα το μυαλό σου πια! Δηλαδή πραγματικά πιστεύεις ότι βλέποντάς σε με ρούχα, δεν ξέρει τι θα αντικρύσει από κάτω; Πάρε παράδειγμα εμένα για να μην μιλάω για άλλους. Είμαι παχιά… με βλέπει άντρας, με φλερτάρει, του αρέσω… δηλαδή περιμένει να βγάλω τα ρούχα μου και ξαφνικά να βγει κάτω από την μπλούζα η Αντριάνα Λίμα; (ξέρεις γιατί τη λένε λίμα έτσι δεν είναι;;; - did you see what they did there? WinkWink). Για συνέλθετε!!! Ένα φλερτ μου στα 19 ξέρεις τι μου είπε; Και μου είχε φανεί τρομερά περίεργο τότε… «Κάθε γυναίκα έχει κάτι ωραίο». Ξέρεις που κατέληξα; Ότι όταν η γυναίκα έχει ωραίο σκεπτικό, όλα είναι ωραία σ’ αυτήν!

Πιάσαμε την πάρλα όμως και γεμίσαμε πολλές σειρές… ας καταλήξουμε. Ατέλειες γλυκιά μου και γλυκέ μου, φίλοι μου αγαπημένοι είναι μόνο οι ατέλειες της ψυχής. Γιατί την ψυχή μπορώ να στη μετρήσω σε τελειότητα. Υπάρχουν αρετές που αν τις έχεις σε καθιστούν πραγματικά τέλειο άνθρωπο!

 

Γκλίτερ, αστερόσκονη και λάμψη!

Σας στέλνω θετικά vibes!

Με αγάπη,

Θεία Τζέλα

 

 

Το να είσαι ευτυχισμένος δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι αποφάσισες να δεις πέρα από τις ατέλειες.

Ανώνυμος

 

 

Στείλε το email σου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

- Για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό και να είστε συνδεδεμένοι

- Ιn order to post comments,you must be LOGIN