Mobile menu
οι Ακροατές

οι Ακροατές

Η BLUES ΜΟΥΣΙΚΗ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Nothing but BLUES...

 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ

Με τον όρο μπλουζ ορίζουμε το φωνητικό και οργανικό μουσικό ιδίωμα που αποδίδεται με blues notes με ύφεση στην 3η και 7η κλίμακα.Δηλαδή μια μπλουζ κλίμακα που συνήθως είναι πεντατονική, ενώ χρησιμοποιεί συχνά επαναλαμβανόμενα μοτίβα συνήθως δωδεκάμετρης μορφής.Η λέξη blues εκτός από το μπλε χρώμα,σημαίνει και ψυχική διάθεση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ BLUES ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η ιστορία της Blues γεννήθηκε,όταν οι μαύροι δούλοι του νότου τραγουδούν τα ευρωπαϊκά τραγούδια των αφεντικών τους με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο.Η κοινωνία των νέγρων δούλων δημιουργεί την δική της καλλιτεχνική έκφραση,που δίνει έμπνευση στην μετέπειτα πορεία του μουσικού είδους.Η γέννηση της μπλουζ μουσικής δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρονολογία,αλλά ούτε σε συγκεκριμένα πρόσωπα.Αναπτύχθηκε στις πολιτείες της Νότιας Αμερικής και διαδόθηκε στον Μισισίπι,στην Τζώρτζια, στην Λουιζιάνα,στο Τέξας κ.α.

 ΡΙΖΕΣ της BLUES

Η μπλουζ έχει της ρίζες του από το αφρικανικό μουσικό ιδίωμα , επηρεάζετε από την εκκλησιαστική μουσική ( σπιρίτσουαλ,γκόσπελ) καθώς και από τους ύμνους του εμφύλιου πολέμου καθώς και από άλλα μουσικά ιδιώματα.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ BLUES

Τα πρώτα blues ακολουθούσαν ρυθμικά τον ακανόνιστο ρυθμό της φωνής,αυτό φαίνεται σε ηχογραφήσεις του ' 20 και '30 από τους θρυλικούς Patton,Johnson,Hhouse,Waters κ.α. Ο W.C Handy γνωστός και ως << πατέρας της blues>> περιγράφει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό για την πρώτη του επαφή με το blues : <<Το 1903 στο Tutwiler του Μισισίπι, ενώ περίμενα το τρένο αντίκρισα ένα μοναχικό κιθαρίστα να τραγουδά επαναλαμβανόμενα την φράση του τρεις φορές,ενώ η μουσική του ήταν η πιο παράξενη που είχα ακούσει ποτέ.Τον ρώτησα τι σημαίνουν τα λόγια,αυτός μου χαμογέλασε και δεν μου απάντησε>> Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 υπάρχει επιρροή σε ευρύτερους κύκλους και οι γυναίκες έχουν σημαντική θέση σε αυτού του είδους την μουσική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της <<αυτοκράτειρας του Blues>> Bessie Smith, καθώς και της Ma Rainey και της κορυφαίας Ida Cox. Το 1920 η Smith είναι η πρώτη που ηχογράφησε blues το << crazy Blues>> κάνοντας έτσι τις δησκογραφικές εταιρίες να ανακαλύψουν ότι η αγορά διψούσε για blues.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ BLUES

Στα <<χονκι τονκ>> (junkhouses) όπου ο κόσμος των μαύρων πίνει,μεθά και <<αγοράζει>> γυναίκες γεννιέται η δεύτερη περίοδος των Blues . Τα junkhouses θεωρούνταν τα μέρη του διαβόλου ( Devil's Places) όπου εκεί θα γεννηθούν τα διαβολικά Blues των junkhouses.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ BLUES ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κάντρι Μπλουζ Μπλουζ του Δέλτα Μπούκι Βούγκι Τζαπ Μπλουζ Πιάνο Μπλουζ Ρυθμ εντ Μπλουζ

BLUES ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Big Bill Broonzy Screamin' Jay Hawkins Howlin ' Wolf Hozier J.B. Lenoir Little Walter Buddy Guy B.B king Charlie Patton Ma Rainey ( Gertrude Pridgett)

ΤΟ BLUES ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα blues στην χώρα μας δεν είναι ένα μουσικό είδος διαδεδομένο,κάνει όμως πολλούς ανθρώπους που αγαπούν αυτό το είδος μουσικής να να φτιάξουν τις μπάντες τους και με όπλο τους την αγάπη τους για την καλή μουσική να προσπαθούν να διαδώσουν την μουσική που λέγετε Blues. Πάμε να δούμε μερικές από τις ελληνικές μπλουζ μπάντες και τι έχουν καταφέρει μέσα στην πορεία τους:

Dooddy's Blues band: Ξεκίνησαν πριν χρόνια ως Bluesburger,έχουν παίξει μουσικές σκηνές όπως το Half Note αλλά και σε φεστιβάλ. Τέλος οι Doddy's Blues band έχουν ανοίξει συναυλίες όπως Dr Feellgood,Louisiana red κ.α.

Boogie Sinners: Γνωστή blues rock μπάντα με πολλές συνεργασίες και εκτός Ελλάδας και συμμετοχές στα καλύτερα bars και clubs της Ελλάδας.

Blues Wirer: Είναι από τις σημαντικότερες blues μπάντες στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη,έχει δείξει τα περισσότερα καθώς είναι οι πρωτεργάτες της ελληνικής blues σκηνής.

Blues Cargo: Ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα που κινούνται στο χώρο της ηλεκτρικής blues.

Limpin Express: Πρόκειται για ένα rock και blues trio που εκτός από το δικό τους υλικό,παρουσιάζουν ένα set, ξεκινώντας από τα κλασικά blues του House και του Hopkins συνδυάζοντάς τα με τρόπο που εκφράστηκαν από σχήματα και μουσικούς φτάνοντας στο σήμερα.

Georgeandthedukes: Μια από τις καλύτερες μπάντες της blues σκηνής της Αθήνας,που κατάφεραν να αποδώσουν το δυσκολότερο μέρος της blues μουσικής που δεν είναι άλλο από το συναίσθημα που βγάζει αυτό το είδος μουσικής.

 

 

ΠΗΓΕΣ Ε.Ο.Ε, ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ, ROCKMACHINE & MOUSIKIKAIKOINONIA

By Sanna Tataraki

- Για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό και να είστε συνδεδεμένοι

- Ιn order to post comments,you must be LOGIN

ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ SOCIAL